Nybörjare

Vad är lajv?

Följande text är hämtad ifrån Sverok (Sveriges största ungdomsförbund). Vi rekommenderar dig även att läsa våra Tips & trix.


Lajv, även känt som levande rollspel, kan beskrivas som en improviserad teater där ingen är publik utan alla är med och spelar. I en påhittad verklighet har alla spelare en roll som skall gestaltas så trovärdigt som möjligt. Med hjälp av förbestämda karaktärsdrag, rekvisita och kläder skapas en så fullständig illusion som möjligt av den påhittade världen. Målet är inte att vinna utan att ha en givande och underhållande upplevelse tillsammans med sina medspelare.

 

Ett lajv kan utspela sig i en uppbyggd fantasiby med tusentals deltagare. Det kan också äga rum i trädgården med vännerna. Bara fantasin sätter gränser. Det kan pågå i några timmar, över en helg eller till och med en hel vecka. Det kan handla om ett bröllop i en medeltida by, ett dramatiskt inbördeskrig bland alver och orcher, en allvarsam släktmiddag på en herrgård eller intrigerande vampyrer i dagens Stockholm.

 

Under lajvet talar och uppför sig spelarna i enlighet med de påhittade rollerna och deras värld. Om du var smedens dotter på väg att hämta vatten vid bäcken, vad skulle du göra om du såg ett troll i skogen? Om du var ett snällt och fridfullt troll, vad skulle du göra om du såg en av de där aggressiva människorna som så ofta försökt skada dig? Förutom en övergripande ramberättelse finns det ingen handling som är förutbestämd i detalj.

 

I stället skapar man historien tillsammans beroende på hur spelarna väljer att agera. För att underlätta spelet finns det däremot vissa regler som spelarna måste ta hänsyn till. Det gäller främst sådant som inte kan gestaltas fullt ut, utan kräver ett stort mått fantasi och urskiljning.


Information till dig som förälder

Alla lajv går givetvis under Svensk lag. Morgondagens Gryning är ett nybörjarvänligt lajv med arrangörer som har gedigen erfarenhet av lajv och lajvarrangerande. Ett nybörjarvänligt lajv innebär att personer i alla åldrar uppmuntras att delta oavsett tidigare lajverfarenheter. I vår vision står det att Morgondagens Gryning ska bidra till en tillväxt av nya deltagare och att vi ska vara ett lajv där barnfamiljer kan delta.


Vi har valt att satsa extra på personer som tar med sina eller andras barn. Vår förhoppning är att kunna erbjuda en form av barnlajv under dagen för de yngre, så att föräldrar ska kunna lajva lite själva. Vi kommer därför att erbjuda möjlighet att sova i en lugn del av området där det ska vara relativt tyst nattetid.


Alla deltagare oavsett ålder ska vara införstådda med de regler som gäller. För att få åka själv utan vuxet sällskap, måste man fyllt 15 år eller ska fylla 15 detta år. För bästa möjliga upplevelse rekommenderar vi dock att man åker med en grupp. Sök gärna andra i vår Facebookgrupp eller kontakta oss om du behöver hjälp.


Förälder eller ansvarig vuxen är alltid ansvarigt för sitt barn under lajvet. Barn har alltid rätt till störst hänsyn i alla lägen, ju mindre barn desto större hänsyn. Läs gärna mer under våra regler.


Kontakt & mer information

Har du en fråga? Varmt välkommen att kontakta oss:

E-post: info@morgondagensgryning.se

Vi försöker svara inom 5 arbetsdagar.


Telefon: Huvudarrangör Peder Liljeroth 070 336 03 12

Ring helst mellan 17-20 på vardagar eller 12-17 på helger.


Vi använder oss av en Facebooksida för arrangörsinformation och nyheter samt en Facebookgrupp där deltagarna kan diskutera lajvet.


Vi kommer ha arrangörer som är speciellt ansvariga för barndelen på lajvet.

Nybörjare lajv